Accessibility Tools

Blog

Πένθος και Γιορτές

Πένθος και Γιορτές

«Γιορτές και Πένθος: Πώς μεταφέρουμε ευχές σε κάποιον που πενθεί τη γιορτινή περίοδο»

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για όσους πενθούν τα αγαπημένα τος πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή. Τα Χριστούγεννα, φέρουν το συμβολισμό της οικογένειας, της αγάπης και του «μαζί», οπότε οι εορτασμοί φέρνουν στην επιφάνεια την βαθιά, δυσνόητη συνειδητοποίηση πως κάποιος που αγαπάμε δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το θέμα του πένθους δημιουργεί άβολα συναισθήματα για πολλούς, καθώς είναι μια υπενθύμιση της ευαλωτότητας μας και παρά τα όσα νομίζουμε πως ξέρουμε, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή και τον θάνατο. Ακόμα και εκείνοι που έχουν καλές προθέσεις και είναι αποφασισμένοι να σταθούν εμπράκτως στο κοντινό τους άτομο που πενθεί, δεν ξέρουν πάντα τι είναι το σωστότερο να πουν.

«Λυπάμαι» ;

« Όλα θα πάνε καλά» ; - Δεν θα είναι τίποτα το ίδιο για κάποιον που πενθεί.

«Συλλυπητήρια» - Ακούγεται λίγο επίσημο και απόμακρο.

Οπότε, τι λέμε σε κάποιον που πενθεί τις γιορτές;

Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα λόγια. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Charles Garfield (2017), Κλινικό Ψυχολόγο εξειδικευμένο στο πένθος και ιδρυτή του Shanti Project, μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που εστιάζει στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, το σημαντικό δεν είναι τι θα πούμε αλλά τι θα μας πουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα που πενθούν. Να τους ακούσουμε.

«Μακάρι να μπορούσα να πω κάτι που θα αλλάξει αυτό που νιώθεις. Είμαι εδώ να σε ακούσω»

«Αυτές τις γιορτές, οι σκέψεις μου είναι μαζί σου. Γνωρίζω πως είναι οι πρώτες γιορτές χωρίς τον / την […]».

«Θα ήθελες να περάσουμε τις γιορτές μαζί» ; ή «Θα μπορούσα να σε επισκεφτώ τις γιορτές»;

  • Επικεντρωθείτε στο να μνημονεύετε τον άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή.
  • Προσπαθήστε να θυμάστε πως το πένθος είναι μία συνεχόμενη εσωτερική διαδικασία και δεν υπάρχει απαραίτητα μια χρονική στιγμή που το δικό σας άτομο θα πρέπει να αισθάνεται καλύτερα.
  • Αποφύγετε τις προτάσεις τύπου «Τουλάχιστον……», καθώς μειώνουν τη σημαντικότητα και την επιρροή του χαμού του δικού τους ανθρώπου (π.χ. «τουλάχιστον δεν υποφέρει πλέον».

Οι προσδοκίες που δημιουργούν οι γιορτές μπορούν να προκαλέσουν έξαρση στα ήδη υπάρχοντα συναισθήματα στους ανθρώπους που πενθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα λόγια για να σταματήσουν να υπάρχουν τα συναισθήματα που φέρνει το πένθος. Ωστόσο, μπορείτε να υπάρξετε το βάλσαμο της καλοσύνης και κατανόησης στη ζωή του κοντινού σας ανθρώπου που πενθεί, καθώς προσαρμόζεται στη νέα του πραγματικότητα λέγοντας «Καλά Χριστούγεννα», δίνοντας μία ζεστή αγκαλιά και προσφέροντας του την αμέριστη προσοχή σας να ακούσετε το πώς αισθάνεται.

Σχετικά

Έχω ειδικευθεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, μία πρωτοποριακή, μοντέρνα ειδικότητα που γεφυρώνει τη Νευρολογία με την Ψυχολογία και αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

 Περισσότερα

Ακολουθήστε μας

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική cookie